tisdag 18 september 2012

Kromeriz, Tjeckien

Det man frapperas av när man åker på Tyska vägar är de många vindkraftverken. Överallt står det vindkraftverk och snurrar. Man har tydligen satsat på vindkraft i Tyskland. 
Nästa bild är från gränsområdet Tyskland-Polen-Tjeckien.
 Familjen Talafant i Kromeriz. Vi träffade Jan T när vi ordnade hjälpsändningar från
Tjeckien till Serbien, han var då direktor för Feed the Hungry, Tjeckien. Sedan har vi hållit kontakten. Kul att träffas på genomresan.

Jan har en stor passion för Biblar och i synnerhet riktigt gamla sådana. Här håller grandma i en bibel från 1500-talet. På den tiden var det förbjudet för andra än präster att ha en bibel. Det var förenat med dödsstraff om man ertappades med en egen bibel. Moraviska bröderna gömde undan biblar och flydde också till Herrnhut där ett starkt andligt skeende startade. Herrnhut blev förknippat mned 100 år av ständig bön. Alltså ett bönemöte som höll på i 100 år utan uppehåll.
 Grandma håller i en bibel från 1500-talet
I Kromeriz stod vi en natt vid en gammal kvarn som fam Smit från Syd Afrika hade köpt och börjat göra i ordning. För oss var det en ny bekantskap, Jan T introducerade oss. Smits kom till Tjeckien för 15 år sedan. Det var för oroligt i det område de bodde i så de måste ta sig någon annan stans och då blev det Tjeckien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar